Пропускане към основното съдържание

Русия с рекорден отлив на капитали, Китай влага $ 586 млрд. за стимулиране на икономиката

Един от “авторите” на световната криза, ипотечният гигант Fannie Mae обяви загуби от $ 29 млрд. за последните 3 месеца Един от "авторите" на световната криза обяви рекордни загуби за последното 3-месечие. Председателят на Централната банка на Русия Сергей Игнатиев обяви, че чистият отток на капитали от Русия само през октомври т. г. е възлязал на около $ 50 млрд., съобщава агенция “Новости”. За сравнение, в периода август-септември регистрираният отлив на капитали от Русия се оценява на около $ 33 млрд. Преди това, за първите 7 месеца на годината е отчетен чист приток на капитали във Федерацията в размер на $ 30 млрд., а общият приток на капитали в страната за 2007 г. е достигнал $ 83 млрд.

През октовмри Министерството на икономиката на РФ предупреди, че заради световната финансова криза, притокът на капитали в Русия през 2008 г. може да се сведе до нула. По-рано този месец Централната банка на Русия ревизира прогнозите си от началото на годината от чист приток до $ 40 млрд., до чист отток от $ 20 млрд.

Мощният отлив на капитали от Русия е една от причините, от август насам Международните валутни резерви на страната да се свият с над $ 100 млрд., до моментните си стойности от $ 484 млрд.

Вчера правителството на Китай оповести рекорден план от 4 трлн. юана ($ 586 млрд.) за стимулиране на националната икономика, която също започна да се забавя във връзка със световната финансова криза, уточнява Bloomberg. По-голямата част от средствата от плана, който ще действа до края на 2010 г., ще се вложат за поддържане и развитие на инфраструктурата, и за социални нужди, като част от средствата ще бъдат предоставени на компаниите от частния сектор. През 3-тото тримесечие на 2008 г. ръста на БВП на китайската икономика достигна “едва” 9%, което е най-ниският му показатал за последните 5 години. За сравнение, през 3-тото тримесечие на 2007 г., ръстът на китайската икономика бе 11,9%.

Досега средногодишният ръст на китайския експорт бе в рамките на около 20%, но според пазарни експерти, през последните няколко месеца, той може да спадне драстично, затруднявайки откриването на необходимите милиони нови работни места, основон заради спада на потребелението в САЩ и Европа. През август т. г. властите в Пекин обявиха програма за съкращение на данъците и част от правителствените разходи на стойност $ 54 млрд. Междувременно, снощи един от взетите под правителствен контрол американски ипотечни гиганти – агенцията Fannie Mae обяви рекордни загуби за 3-тото тримесечие на 2008 г., в размер на $ 28,99 млрд., предаде Associated Press. В най-скоро време компанията може да поиска от държавата животоспасяващ заем от $ 100 млрд., за да продължи да съществува.

През 2-то тримесечие на годината, загубите на Fannie Mae са били $ 1,3 млрд., което означава, че за половин година компанията е загубила над $ 30 млрд. Основната част от загубите се дължи на списването на активи на обща стойност от $ 21,4 млрд. Само за няколко месеца Fannie Mae се превърна от една от най-големите компании в страната, във фактически банкрутирала фирма, взета под опеката на правителството. В началото на септември акциите на агенцията бяха изключени от широкия американски индекс S&P 500, тъй като в него влизат сазмо компании, чиято борсова капитализация се оценява на над $ 5 млрд. През ноември капитализацията на Fannie Mae на борсата NYCE в Ню Йорк спадна до $ 797 млн. или 79 цента за акция, след като неотдавна една акция на Fannie Mae се търгуваше на цена от почти $ 52.

С фактическият банкрут на водещите американски ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac започна вълната от банкрути в САЩ, която предизвика глобалната финансова криза. Загубите на ипотечните агенции оказаха особено влияние за задълбочаването на кризата, тъй като обезценяването на ипотечните книжа предизвика значителни загуби на множество финансови организации. Правителството на САЩ не може да си позволи банкрута на Fannie Mae и Freddie Mac, тъй като агенциите владеят или се явяват гаранти по ипотечни кредити в страна на обща стойност от $ 5,3 млрд.

източник

Коментари

Популярни публикации от този блог

Как да си направим бомбичка от миниум и бронз

ПРИГОТВЯНЕ НА СМЕСТА Взима се бронз и миниум на прах. Смесват се в отношение 1:1 за да се провери дали е готова сместа се сипва много-малко смес и се пали с клечка кибрит - ако се възпламени веднага значи е готова. ПРИГОТВЯНЕ НА БОМБИЧКАТА Взима се лист хартия 10см - 10см слагат се три не много голeми камъчета слагат се 2 чаени лъжички смес завиват се хубаво в хартията. Взема се лейкопласт и с ленти лейкопласт с дебелина 2см се намотава завитата от хартия докато се получи топче. Не трябва да остава не покрито място с лейкопласт. * ВНИМАНИЕ!!! Хвъляйте на далече от вас бомбичката не слагайте повече от 5 лъжички смес (не отговарям за последствията).Моля също така да сте сигурни, че няма да навредите на някой човек докато изпробвате пиротехническите си възможности, ако все пак решите да се правите на Рамбо, то авторът не носи отговорност за този материал. Той се публикува само с опознавателна цел.

Гаражни врати

Днешните гаражни врати са широко предпочитани от собствениците на гаражи. Съществуват няколко неща, с които е необходимо да сте проучили преди да прибегнете до закупуването на гаражна врата за вашите цели и нужди Едно от нещата, което трябва да знаете е че има четири основни модела гаражни врати , в зависимост от метода  им на задвижване. Типовете гаражни врати в зависимост от метода на задвижване могат да бъдат: Задвижвани от верига гаражни врати, Ремъчни, Гаражни врати движени чрез винтове и Гаражни врати със странично задвижване. Все по-често притежатели на гаражи и гаражни врати търсят монтажа на допълнителни системи, за да повишат своето удобство при работа с тях. Традиционен пример за това е вграждането на система за безопасност при работа, както и различни модели системи за паркинг. Сходен вариант за подобряване на използваемостта на една гаражна врата е възможността да интегрирате в нея  прозорец, търсейки помощта на професионален стъклар . Поредния детайл, на който д

САЩ нападат обекти в страни в близост до Ирак

Тактиката на САЩ да атакува противниците си през всякакви граници продължава да набира сила - тази седмица Пакистан понесе нов ракетен удар на своя територия. Преди месец Сирия също трябваше да се примири с кратка американска операция близо до границата й с Ирак. Дали новият президент ще продължи тази инициатива на администрацията на Буш? Обама вече е изразявал публично подкрепата си за такива удари, ако няма действие от страна на местните власти. Може би затова Пакистан вече сътрудничи повече от всякога в борбата с талибаните. При удара в сряда, нанесен от безпилотен самолет в село Кел, са загинали петима екстремисти, за които се знае че имат връзки с Ал Кайда. Ударът предизвика за пореден път протестите на пакистанските власти, които преживяха вече поне 20 такива атаки от средата на годината досега. Той обаче е в област извън граничните с Афганистан и е в територия под директен контрол от Исламабад, което показва че новата тактика на САЩ да удрят вражески единици дори зад грани