Пропускане към основното съдържание

Как да се научим да четем бързо

За тези, които не са чели предишната статия на тази тема, ще обясня накратко какво е скоростно четене. Това не е ускорено четене, както бихте могли да си помислите, а изцяло нов начин, чрез който човек може да възприема текстова (и друга) информация.

Гледали ли сте филма "Матрицата"? Спомняте ли си, как Нео се обучаваше с помощта на компютър? Искате ли след минути вашият компютър да свърши почти същата работа за вас?
За компютърните програми, които можете да ползвате, ще напиша по-късно. За да опиша скоростното четене, трябва да обясня какво става в главата ви, когато четете този текст например.

Първо, очите ви възприемат зрителния образ. После зрителният анализатор на мозъка обработва образната информация, която след това се асоциира от слуховия анализатор с определени звукови схеми, за да се получи вътрешна реч.
Тази вътрешна реч се комбинира с емоциите, пораждани от текста, създавайки информация, подходяща за съхранение. Всъщност за обработка на възприеманите чрез четене думи се използват три "информационни анализатора" - зрителен, слухов и речедвигателен.
За съжаление системата, по която сме се учили да четем, е несъвършена - основен център за съхранение и обработка на информация в нея е слуховият анализатор. Спомнете си как едно дете се учи да чете - първо срича на глас, следейки думите с пръст, след това се научава да чете думите една по една, после се научава да чете почти гладко, без да произнася прочетените думи.

По време на четене почти при всеки човек се наблюдава повишено мускулно напрежение в гърлото, гласните струни и устните, защото ние продължаваме подсъзнателно да произнасяме думите наум, докато четем. Това до голяма степен ограничава скоростта на четене, защото зрителният анализатор на мозъка е способен да възприеме и обработи стотици и дори хиляди пъти повече информация, отколкото слуховия.
Сега най-важното: как да се научим да възприемаме и обработваме текстова информация главно чрез зрителния анализатор?
Отговорът е прост: трудно! Защото трябва да унищожим навик, изграждан с години и превърнал се почти в инстинкт. Това изисква дълга и упорита работа над себе си, но плодовете си заслужават: ще можете да четете с пъти по-бързо, отколкото го правите сега, като ефективността няма да намалее, а дори ще нарасне!

Упражнение №1: Започнете да четете някоя книга. Докато четете, бройте наум до 30, после започнете да броите отначало. Целта на упражнението е да потиснете работата на слуховия анализатор по време на четене - той ще е зает с броенето, а зрителният анализатор - с четене! Целта ви е да научите мозъка си да разбира информацията, без тя да се преработва в слухови образи. Прочетете по този начин минимум две-три книги. След като преминете това упражнение, можете да започнете следващото.

Упражнение №2: Вземете друга книга (различна от предишните) и започнете да я четете, като в същото време си рецитирате наум някакво заучено изречение (две или три - колкото искате). Повтаряйте ги, докато не прочетете книгата. Отново минималното количество книги, които трябва да прочетете по този начин, е две. В това, и във всички други упражнения, се подразбира минималното количество страници да е не по-малко от 300.

Упражнение №3: Сега, след като сте преминали най-трудната част от обучението си, е време за компютърните програми (за тези, които нямат компютър - не мога да кажа, че нищо не изпускате, но... продължавайте с упражненията, скоростното четене съществува отпреди създаването на компютъра, така че - упоритост и пак упоритост!).
От секцията Downloads в сайта, която е достъпна замо за регистрирани потребители, можете да свалите няколко програми за скоростно четене. Аз лично ви препоръчвам SuperReader. Макар и с по-малка функционалност и размер от SpeedReader, тя е по-лесна за употреба и работи на по-бавни компютри. Информация за работа с програмата ще намерите на същата страница, както и в help-а на програмата.
Тези програми работят по следния начин: прожектират последователно на екрана думи или редове от предварително избран текст, като ви карат да четете по-бързо, отколкото можете да произнесете думите. В началото нищо няма да си спомняте от това, което сте прочели, но с времето ще ви стане лесно и дори приятно да четете по този начин. Когато стигнете до ниво, в което ви е лесно, увеличете скоростта или броя показвани думи и редове, за да продължите да се развивате.
Толкова за компютърните програми, продължаваме с другите упражнения.

Упражнение №4: Вземете пак една книга и започнете да я четете, плъзгайки поглед по редовете. Ще ви бъде по-лесно, ако в началото си помагате с някаква пригодена за целта показалка или с пръст. Целта на упражнението е да ви научи да движите очите си плавно и равномерно по текста (според мен показалката е задължителна, но... въпрос на личен избор). Може да ви се стори невероятно, но в момента очите ви "прескачат" от дума на дума. Това бави четенето и уморява очите ви. За една страница текст не трябва да отделяте повече от 50-70 секунди. Ако това ви се струва бързо... в края на обучението си ще го правите за 2-3 секунди! Но засега прочетете по този начин поне три книги, като на третата трябва да сте намалили времето до 20 секунди. Или 10, ако сте амбициозни!
Автор: Александр Юрьевич Свердлов

Коментари

Популярни публикации от този блог

Как да си направим бомбичка от миниум и бронз

ПРИГОТВЯНЕ НА СМЕСТА Взима се бронз и миниум на прах. Смесват се в отношение 1:1 за да се провери дали е готова сместа се сипва много-малко смес и се пали с клечка кибрит - ако се възпламени веднага значи е готова. ПРИГОТВЯНЕ НА БОМБИЧКАТА Взима се лист хартия 10см - 10см слагат се три не много голeми камъчета слагат се 2 чаени лъжички смес завиват се хубаво в хартията. Взема се лейкопласт и с ленти лейкопласт с дебелина 2см се намотава завитата от хартия докато се получи топче. Не трябва да остава не покрито място с лейкопласт. * ВНИМАНИЕ!!! Хвъляйте на далече от вас бомбичката не слагайте повече от 5 лъжички смес (не отговарям за последствията).Моля също така да сте сигурни, че няма да навредите на някой човек докато изпробвате пиротехническите си възможности, ако все пак решите да се правите на Рамбо, то авторът не носи отговорност за този материал. Той се публикува само с опознавателна цел.

Гаражни врати

Днешните гаражни врати са широко предпочитани от собствениците на гаражи. Съществуват няколко неща, с които е необходимо да сте проучили преди да прибегнете до закупуването на гаражна врата за вашите цели и нужди Едно от нещата, което трябва да знаете е че има четири основни модела гаражни врати , в зависимост от метода  им на задвижване. Типовете гаражни врати в зависимост от метода на задвижване могат да бъдат: Задвижвани от верига гаражни врати, Ремъчни, Гаражни врати движени чрез винтове и Гаражни врати със странично задвижване. Все по-често притежатели на гаражи и гаражни врати търсят монтажа на допълнителни системи, за да повишат своето удобство при работа с тях. Традиционен пример за това е вграждането на система за безопасност при работа, както и различни модели системи за паркинг. Сходен вариант за подобряване на използваемостта на една гаражна врата е възможността да интегрирате в нея  прозорец, търсейки помощта на професионален стъклар . Поредния детайл, на който д

САЩ нападат обекти в страни в близост до Ирак

Тактиката на САЩ да атакува противниците си през всякакви граници продължава да набира сила - тази седмица Пакистан понесе нов ракетен удар на своя територия. Преди месец Сирия също трябваше да се примири с кратка американска операция близо до границата й с Ирак. Дали новият президент ще продължи тази инициатива на администрацията на Буш? Обама вече е изразявал публично подкрепата си за такива удари, ако няма действие от страна на местните власти. Може би затова Пакистан вече сътрудничи повече от всякога в борбата с талибаните. При удара в сряда, нанесен от безпилотен самолет в село Кел, са загинали петима екстремисти, за които се знае че имат връзки с Ал Кайда. Ударът предизвика за пореден път протестите на пакистанските власти, които преживяха вече поне 20 такива атаки от средата на годината досега. Той обаче е в област извън граничните с Афганистан и е в територия под директен контрол от Исламабад, което показва че новата тактика на САЩ да удрят вражески единици дори зад грани